Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Anisantha madritensis & Arum italicum
Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Anisantha Famiho : Poaceae Famiho classico : Graminaceae Tribu : Triticeae
Coulour de la flour : Brunello Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco - Champ - Camin Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Anisantha madritensis (L.) Nevski, 1934 (= Bromus madritensis L., 1755 )
Arum italicum
Araceae
Àutri noum : Figueiroun, Rasin-de-serp, Caulet-de-serp, Erbo-dragouno, Erbo-di-porc.
Noms en français : Arum d'Italie, Gouet d'Italie.
Descripcioun :Lou sanguieroun es uno planto poulideto bèn couneigudo que trachis dins li relarg proche d'aigo. Se recounèis à si fueio sagitado, sa flour en espato e pièi à si fru roujo. Coume l'avié vist Lamarck (1778), en caufant e en largant d'oudour que pudisson, la flour vai veni de pichòti mousco (Psychoda) que la poulinison.
Usanço :La planto caup d'alcalouïde, d'ossalate de caucion e mant'un pouisoun subretout li fueio e li fru. Pamens lou tubercule, riche en amidoun, es esta manja cue dóu tèms di carestié. Pèr acò, lou faire bèn couire e chanja l'aigo mant'un cop. Sarié vertuouso pèr li póumoun e contro li moureno e lou mau d'os (Turquìo).
Port : Erbo Taio : 20 à 70 cm Fueio : basalo Tipe bioulougico : Geoufite Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Arum Famiho : Araceae Ordre : Alismatales
Coulour de la flour : Petalo : ges Ø (o loungour) flour : 5 à 8 cm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1200 m Aparado : Noun Abriéu à mai
Liò : Ribiero - Prado umido - Ermas Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran Couroulougi : Eurimediterrano Ref. sc. : Arum italicum Mill., 1768